Voorbereiding

08.05.2016
update 26.05.2016
update 02.07.2016
update 06.07.2016

We hebben toch maar besloten om geen derde keer op rij naar Alaska te gaan.
Ooit ga ik daar zeker nog eens heen, maar nu eerst iets nieuws.

Ergens hadden we nog een ruwe planning liggen voor de route Seattle - San Francisco. Die hebben we dus van onder het stof gehaald. Zo kan ik dan eindelijk mijn 2 laatste staten in het westen van de USA afvinken.

De reis zal ons door 3 staten brengen: Washington - Oregon - California

Het worden een heleboel nieuwe plekken, enkel in San Francisco waren we al eens.
Planning ietsje aangepast na het doornemen van veel reisverslagen van anderen (mijn oprechte dank voor het werk dat jullie er in steken, het helpt mij enorm om ervaringen te lezen)

In september 2015 zijn de vliegtickets en de overnachtingen geboekt en wat later de huurauto.
Tot nu toe, nog steeds dezelfde auto gehouden, niet zoals vorig dus.

Op dit moment ben ik druk in de weer met reisgidsen doornemen en met het roadbook te maken.

Van 7 juli tot 31 juli 2016 ga ik weer samen met mijn zoon (20 jaar) een fantastische reis beleven.


update 26.05.2016
En ja hoor, door een zeer waardevolle tip op het Alles Amerika forum, heb ik een nieuwe reservatie voor de huurauto gemaakt. Door een super-promotie (of een foutje in de database ?) waren de tarieven bij Alamo en National tussen 24 en 25.05.2016 helemaal de dieperik in gegaan. Nadat ze zich bij Alamo en National serieus in hun kop koffie verslikt hadden, zijn ze begonnen om alle tarieven terug op normaal te zetten. Tegen 17 u op 25.05.2016 was het feestje van mooie prijzen voorbij.

Gelukkig heb ik snel kunnen reageren en is het gelukt om van dit mooie tarief te kunnen profiteren. (we betalen nu 500 € minder)
Nog even afwachten als er geen annulering of zo komt en dan zal ik onze eerste boeking annuleren.

Tja, het wordt dus net als vorig jaar een auto van National. En nu maar hopen dat deze auto niet zoveel gebreken heeft als die van vorig jaar.


update 02.07.2016
Het roadbook is klaar!
Gezien het een volledig nieuwe regio is die we gaan bezoeken, heb ik erg veel lees- en opzoekwerk gehad. Nu ja, dan leer je ook wel veel bij.
(link naar roadbook is te vinden op de pagina 'Roadbook' van deze blog)


Ik heb er meer dan ooit zin in!

update 06.07.2016
Koffers gepakt. Het was een beetje puzzelen want de weersvoorspellingen zijn van regen en 15 °C tot zon en 35 °C. Maar ongelofelijk we hebben nog plaats over (2x 17 kg en 1x 20 kg en we mogen 4x 23 kg) !
Morgenvroeg nog de laatste spullen in de rugzak en dan zijn we weg.



Dag 1 : Brussel - Reykjavik - Seattle

donderdag 7 juli 2016

Een groot voordeel aan vliegen met Icelandair zijn hun aangename vluchturen. We moeten niet op een onmenselijk uur uit ons bed en ik heb nog rustig tijd voor een kopje koffie voor we thuis vertrekken. (Een ander voordeel zijn natuurlijk ook de zeer aantrekkelijke tarieven.)

Al enkele jaren parkeren we de auto op de holiday parking - reservation zone bij de luchthaven van Zaventem. (Vooraf gereserveerd via de site van Brussels Airport).

De bijkomende controle op Zaventem verloopt erg vlot en ook bij de security check binnen verliezen we niet veel tijd.

Wanneer we bij de gate komen staat ons vliegtuig al klaar.


Mooi op tijd worden we van de gate weggeduwd.
Ook de vlucht naar Keflavik (IJsland) verloopt prima. Ik kijk naar de film The Revenant en die is net gedaan als we de landing inzetten. Het is zonnig in IJsland en 16 °C


Maar nu is ons geluk wel op.
We zullen met een uur vertraging vertrekken. Dat geeft ons wel de gelegenheid om rustig een broodje te eten (met voor mij een kopje koffie).

Aan boord krijgen we nog dit:


Misschien een ideetje voor onze voetbalbond?

Het is nog steeds stralend weer en we kunnen de ijsvlaktes op Groenland goed zien.



Wat verder zien we de afbrokkelende grens van het zeeijs.


Dan halen we nog een vliegtuig in, maar die komt wel erg dichtbij vind ik.


Er is weinig turbulentie en we kunnen allebei een heerlijk slaapje doen.

Uiteindelijk landen we met maar 30 minuten vertraging in Seattle.
Onze eerste indruk: motregen en grijs. Het lijkt wel België!


Bij Immigrations is het ontzettend druk. Bagage gaat vlotjes maar bij de douane is er maar één iemand van dienst met een enorme file tot gevolg.
We worden met een shuttle bus naar de autoverhuurders gebracht. Bij National worden we snel en vriendelijk geholpen. Geen gezeur over extra verzekeringen, wat de eerste keer is dat ik dat meemaak. Van landing tot in de auto deden we er 2 u 30' over!!!
De auto is een mooie zilvergrijze Jeep Compass met 8400 km op de teller.

Normaal gezien gaan we onze eerste avond in de USA altijd bij Hard Rock Cafe eten. We hebben echter zo'n honger dat we naar IHOP rijden. Deze is handig gelegen want er schuin tegenover ligt de Walmart. We doen nog snel enkele aankopen (koelbox, water, koekje, ...) en rijden dan naar ons hotel.

Het is bijna 23u wanneer we inchecken bij het hotel dat dus echt praktisch in de achtertuin van de Space Needle ligt.

Ik heb een kleine 2 u geslapen en was toen al weer wakker. Remedie: verslagje afwerken.
En nu terug mijn bedje in.


Afgelegde km: 29
Het weer: Seattle 18 u 30': motregen, 19 °C
Hotel: Travelodge Seattle by the Space Needle - Seattle



Dag 2 : Seattle (Boeing + Space Needle)

vrijdag 8 juli 2016


Na een moeilijke nacht (slapen, wakker, slapen, weer wakker, ...) ben ik toch redelijk fris opgestaan. Het is de eerste keer dat ik zo last had. Sander daarentegen heeft als een blok doorgeslapen.

Als eerste staat een bezoek aan de Boeing fabriek in Everett gepland. Aanvankelijk wilden we dit op zondag doen maar op aanraden van anderen toch verplaatst naar vandaag omdat er op zondag bijna geen activiteit is.

Volgens de tickets voor de Boeing Factory Tour moeten we om 9u45' in het Future of Flight Aviation Center zijn voor de tour van 10u30'. We vertrekken dus iets voor 9u richting Everett en zijn netjes op tijd daar. Wat blijkt, gewoon om 10u30' ter plaatse zijn was ook goed geweest.

Nu ja we kijken al wat rond en voor het begin van de tour doen we onze spullen in een locker. Je mag niets elektronisch, geen eten&drinken, geen wapens, ... meenemen. Dus enkel de autosleutel en de paspoorten gaan in de broekzak mee.


De tour brengt je met een bus naar het assemblagegebouw. Dat zou het grootste gebouw ter wereld qua volume zijn. Nu het is inderdaad indrukwekkend groot.


Binnen zien we hoe een 747 gemaakt wordt. Daarna gaan we naar de hal waar de 787, de Dreamliner, gemaakt wordt. Dat is een kleiner toestel (maar ik vond hem nog altijd behoorlijk groot) dat van glasvezel gemaakt wordt. Het is daardoor lichter en veel zuiniger dan andere modellen. Als laatste zien we nog de productielijn van de 777. Dan gaat het met de bus terug. We rijden langs de lakkerij en we zien ook afgewerkte vliegtuigen staan die staan te wachten om geleverd te worden.



Enkele frappante cijfertjes: prijs van een 747 = 360 miljoen dollar, een 787 kan je al kopen voor 250 miljoen dollar. Er werken 41.000 mensen rechtstreeks in dienst van Boeing. Op de terreinen zijn meerdere cafetaria's, ze hebben hun eigen brandweer en medische dienst, er zijn crèches en je kan er een massage krijgen.

Eenmaal terug (tour duurde 1u30') gaan we nog naar het dakterras om enkele foto's van de terreinen te maken. Er staat 1 van de 4 DreamLifters. Dat zijn 4 vliegtuigen die speciaal gemaakt werden om van overal ter wereld afgewerkte modules voor de Dreamliner af te halen en naar Everett te brengen.


Ter afsluiting nemen we een kijkje in het Future of Flight Aviation Center.
Sander is enorm onder de indruk van de Lamborghini Aventador.


Ik had niet verwacht dat dit bezoek me zou aanspreken maar het is helemaal meegevallen, meer nog ik vond het echt interessant. Rond 12u45' zit ons bezoek erop.

Voor we terugkeren rijden we nog even over de 526, deze weg loopt midden door de terreinen van Boeing. De weg ligt wel wat lager maar je kan toch wel iets zien. Wel geen ruimte om stil te staan dus foto's vanuit een rijdende auto.


Nu gaat het terug richting Seattle. We parkeren de auto bij ons hotel en gaan vanaf daar te voet.


Eindelijk, na heel lang wachten kan ik naar Chihuly Garden&Glass aan de voet van de Space Needle. Ik ben al langer fan van het werk van Dale Chihuly en ik verwacht erg veel van dit bezoek. Hij is een binnenhuisarchitect die de mooiste dingen uit glas maakt.
Amai, het was het wachten meer dan waard! Ik ben zo blij! Wow, oh, OMG!







Het eerste deel is binnen en daarna kom je via het Glasshouse in de tuin.
Dit buitengedeelte moet helemaal niet onder doen voor het binnengedeelte. Nog meer Wow, oh, OMG!





We lopen hier meer dan een uur rond. En ik maak veel te veel foto's, telkens weer zie ik de mooiste details. Spijtig van de prijzen, die vallen wat duur uit.

Daarna trekken we naar het EMP Museum.

 


Very impressive tentoonstelling over Nirvana (en uitgebreid naar grunge). Deze tijdelijke tentoonstelling heeft erg lovende kritieken gekregen, en terecht. Later zal ze de wereld rondtrekken.
Er is een kleine opstelling over Jimi Hendrix en er loopt ook een tentoonstelling WOW (World of Wearableart).

 

Verder bezoeken we nog de Guitar Gallery en de afdelingen Fantasy (elfen, sprookjes, ...) en Infinite Worlds (aliens). In totaal duurt ons bezoek aan het EMP ongeveer 2u30'.

Tijd voor het hoog(s)te punt van de dag, de Space Needle.
We hebben een combi ticket voor Chihuly en Space Needle, dat was voordeliger. Bij het reserveren heb ik een 'launch time' moeten opgeven. Wij kozen voor 19u.
Nu is 'launch time' geen slecht gekozen woord want je gaat met een snelheid van 16 km/u naar het Observation Deck op 158 m hoogte. De totale hoogte van de Needle is 184 m.



Het is redelijk bewolkt dus dat hindert wel voor de panorama's.


We wandelen rond zodat we alle 4 de windstreken gezien hebben, de stad, de baai en (een beetje van) de omliggende bergen. (we spotten zelfs onze auto op de parking van ons hotel)
Het waait nogal hierboven en daardoor is het wat fris. Onze trui komt goed van pas.

Na een uurtje gaan we (zoeven we) terug naar beneden.
We kopen hotdogs bij een foodtruck en gaan ze aan de voet van de Space Needle opeten. Peruviaanse straatartiesten met panfluit en gitaar geven het beste van zichzelf. Er hangt een heerlijk ontspannen sfeer en veel mensen zitten mee te genieten. Wat is het toch prachtig hier!


Rond 21u30' liggen we beide al in bed, we zijn doodmoe.


Afgelegde km: 88
Het weer: ochtend motregen en 16 °C, later op de dag 24 °C, zonnig met wolken
Hotel: Travelodge Seattle by the Space Needle - Seattle



Dag 3 : Seattle (stad)

zaterdag 9 juli 2016


Eindelijk eens goed kunnen doorslapen. Dus deze ochtend fris uit bed.

Deze voormiddag hebben we gereserveerd voor de Grunge/Rock&Roll Tour, Stalking Seattle.
Vooraf werden de detail mooi via e-mail gecommuniceerd.
We worden om 10 u opgepikt door Charity, de gids bij het EMP Museum. Naast Sander en ik zijn er nog 2 meisjes uit Detroit. Een beetje een privétour dus.


De eerste stop wordt bij Kerry Park voor een schitterend zicht op de stad met Mount Rainier erachter. We kunnen de berg niet helemaal zien maar wel een behoorlijk stuk.
's Avonds is dit park een populaire plek voor een by-night foto.



De hele tour staat in het teken van de grunge muziek. We komen langs plaatsen waar bandleden van Pearl Jam, Mother Love Bone, Nirvana, Alice in Chains, ... woonden en teksten schreven.

We stoppen bij de kelder onder de smederij Black Dog Forge (vroeger Galleria Potatoehead) waar Pearl Jam voor het eerst repeteerde.


We zien meerdere clubs en theatres waar concerten plaatsvonden.
Zo komen we ook langs het Moore Theatre. In deze zaal werd de clip van de song Even Flow van Pearl Jam opgenomen. Er is ook een stop bij het Paramount Theatre. Daar gaan nog steeds veel concerten door. Nirvana nam er ooit de film 'Live at the Paramount' op en in 1990 was het de plaats van de uitvaart van Andy Wood (zanger van Mother Love Bone).

In The Central Saloon trad Nirvana in 1988 voor het eerst in Seattle op, maar niemand kwam kijken, enkel de barman en de portier waren daar.


We rijden naar Lake Washington. Op een heldere dag kan je hier Mount Rainier en de bergen van de Cascade Range zien. Het is dan wel zonnig vandaag maar er zijn toch te veel wolken om ver te kunnen zien.


Bij de oever van het meer ligt het huis waar Kurt Cobain zelfmoord pleegde.
In het parkje naast het huis staat een bankje wat als een soort herdenkingspunt dienst doet.



In Volunteer Park staat het beeld Black Sun dat gebruikt werd door Soundgarden voor de song Black Hole Sun.
(net voor het Seattle Asian Art Museum)


Het laatste standbeeld dat op het programma staat, is dat van Jimi Hendrix.


Rond 12u15' worden we door Charity bij ons hotel afgezet. We nemen erg hartelijk afscheid. Doordat je met kleine groep bent (max 6 en de gids), leer je elkaar ook wat beter kennen.
Voor fans van grunge muziek is deze tour zeker een aanrader.


Namiddag plannen we om door de stad te wandelen. De lucht ziet er nu dreigend donkergrijs uit dus we halen nog even onze regenjassen en vertrekken dan met de auto naar Pine Street. We parkeren de auto in één van de vele parkeergarages, op zaterdag en zondag kost dit 8$ voor een hele dag. Daarna gaan we lunchen in Pacific Place, een shopping center. We komen niet voor de winkeltjes maar vooral voor het gebouw en het glazen dak.

Dan wandelen we over 1st Avenue naar Pioneer Square.
Dat is het oudste deel van Seattle. In 1889 brandde de stad bijna volledig af. Men besloot op dezelfde plaats alles terug op te bouwen. Maar er waren 2 belangrijke voorwaarden: nieuwe huizen moesten uit steen opgetrokken worden en het niveau van de stad werd met 1 tot 2 verdiepingen opgehoogd (daarover morgen meer).

De hele buurt rondom Pioneer Square staat op de lijst van 'Historic Places'. Veel van de gebouwen zijn opgetrokken uit rode baksteen. Vroeger lagen er veel opslagplaatsen en bevoorradingswinkels, vandaag vind je er veel galerijen en antiekwinkeltjes.



Occidental Park is een mooi pleintje omringd door bomen. Enkele gevels zijn bedekt met klimop.


Firefighter Memorial - Occidental Park


Smith Tower was lange tijd het hoogste gebouw ten westen van de Mississippi.


Het is plots heel erg druk. De Seattle Sounders speelden net tegen LA Galaxy  (ze verloren met 0-1) en iedereen komt ons tegemoet. Het stadion ligt hier vlakbij.

Maar gelukkig ligt ook in het Klondike Gold Rush National Historical Park in deze buurt. Ideaal moment om van de straat te zijn. Zij beweren dat ze het kleinste nationaal park van de USA zijn. (En vorig jaar waren we in het grootste Wrangell St.Elias) Het is een museum dat helemaal gewijd is aan de Gold Rush van 1897. Van uit Seattle vertrokken de goudzoekers naar de Klondike (Alaska en Canada). En zo is er gelijk een link met onze vakantie van vorig jaar.




Pioneer Square Park is eigenlijk een driehoekig plein en geen park.
Er staat een buste van Chief Seattle.



Verder staat er ook nog een totempaal, gemaakt door de Tlingit van Zuidoost Alaska.


Daarna gaan we via de kade terug richting auto. Ik vind het niet zo gezellig want er loopt een drukke weg vlak langs de kades.


We gaan via de Gumwall naar Pike Place Market.
In november 2015 werd de muur volledig proper gemaakt maar ondertussen hangt er weer overal gum. Wat hier ook hangt is een enorme stank. 't Is dat het als een bezienswaardigheid gezien wordt anders moest dit niet echt voor mij.


Pike Place Market is ab-nor-maal druk. Het is bij momenten echt drummen.
De hallen waarin de markt ligt, zijn honderd jaar oud.


Je kan er een heel uiteenlopende varieteit aan artikelen vinden. Etenswaren, juwelen, kledij, verzorgingsproducten, ... Uiteraard struikel je er over de eettentjes.



Als afsluiting van deze dag gaan we eten in het Hard Rock Café (ligt vlak bij Pike Place). Als eerbetoon aan Jimi Hendrix en Kurt Cobain hangt de neon gitaar buiten onderste boven. Zij waren linkshandige gitaristen maar konden zich in het begin geen linkse gitaar veroorloven. Zij speelden op een omgedraaide rechtse gitaar.


Binnen hangen veel memorabilia van Nirvana, Pearl Jam, Foo Fighters, ...


Nog een klein stukje verder en zijn we terug bij onze auto.
Amai mijn voeten wordt soms gezegd, maar nu is het menens. We zijn doodop.

In ons lijstje van steden in het westen van de USA komt Seattle voor mij op een 2de plaats na SF en voor Sander op een gedeelde 1ste plaats met SF.


Afgelegde km: 11
Het weer: 22-24 °C, zon en wolken
Hotel: Travelodge Seattle by the Space Needle - Seattle