Dag 3 : Seattle (stad)

zaterdag 9 juli 2016


Eindelijk eens goed kunnen doorslapen. Dus deze ochtend fris uit bed.

Deze voormiddag hebben we gereserveerd voor de Grunge/Rock&Roll Tour, Stalking Seattle.
Vooraf werden de detail mooi via e-mail gecommuniceerd.
We worden om 10 u opgepikt door Charity, de gids bij het EMP Museum. Naast Sander en ik zijn er nog 2 meisjes uit Detroit. Een beetje een privétour dus.


De eerste stop wordt bij Kerry Park voor een schitterend zicht op de stad met Mount Rainier erachter. We kunnen de berg niet helemaal zien maar wel een behoorlijk stuk.
's Avonds is dit park een populaire plek voor een by-night foto.



De hele tour staat in het teken van de grunge muziek. We komen langs plaatsen waar bandleden van Pearl Jam, Mother Love Bone, Nirvana, Alice in Chains, ... woonden en teksten schreven.

We stoppen bij de kelder onder de smederij Black Dog Forge (vroeger Galleria Potatoehead) waar Pearl Jam voor het eerst repeteerde.


We zien meerdere clubs en theatres waar concerten plaatsvonden.
Zo komen we ook langs het Moore Theatre. In deze zaal werd de clip van de song Even Flow van Pearl Jam opgenomen. Er is ook een stop bij het Paramount Theatre. Daar gaan nog steeds veel concerten door. Nirvana nam er ooit de film 'Live at the Paramount' op en in 1990 was het de plaats van de uitvaart van Andy Wood (zanger van Mother Love Bone).

In The Central Saloon trad Nirvana in 1988 voor het eerst in Seattle op, maar niemand kwam kijken, enkel de barman en de portier waren daar.


We rijden naar Lake Washington. Op een heldere dag kan je hier Mount Rainier en de bergen van de Cascade Range zien. Het is dan wel zonnig vandaag maar er zijn toch te veel wolken om ver te kunnen zien.


Bij de oever van het meer ligt het huis waar Kurt Cobain zelfmoord pleegde.
In het parkje naast het huis staat een bankje wat als een soort herdenkingspunt dienst doet.



In Volunteer Park staat het beeld Black Sun dat gebruikt werd door Soundgarden voor de song Black Hole Sun.
(net voor het Seattle Asian Art Museum)


Het laatste standbeeld dat op het programma staat, is dat van Jimi Hendrix.


Rond 12u15' worden we door Charity bij ons hotel afgezet. We nemen erg hartelijk afscheid. Doordat je met kleine groep bent (max 6 en de gids), leer je elkaar ook wat beter kennen.
Voor fans van grunge muziek is deze tour zeker een aanrader.


Namiddag plannen we om door de stad te wandelen. De lucht ziet er nu dreigend donkergrijs uit dus we halen nog even onze regenjassen en vertrekken dan met de auto naar Pine Street. We parkeren de auto in één van de vele parkeergarages, op zaterdag en zondag kost dit 8$ voor een hele dag. Daarna gaan we lunchen in Pacific Place, een shopping center. We komen niet voor de winkeltjes maar vooral voor het gebouw en het glazen dak.

Dan wandelen we over 1st Avenue naar Pioneer Square.
Dat is het oudste deel van Seattle. In 1889 brandde de stad bijna volledig af. Men besloot op dezelfde plaats alles terug op te bouwen. Maar er waren 2 belangrijke voorwaarden: nieuwe huizen moesten uit steen opgetrokken worden en het niveau van de stad werd met 1 tot 2 verdiepingen opgehoogd (daarover morgen meer).

De hele buurt rondom Pioneer Square staat op de lijst van 'Historic Places'. Veel van de gebouwen zijn opgetrokken uit rode baksteen. Vroeger lagen er veel opslagplaatsen en bevoorradingswinkels, vandaag vind je er veel galerijen en antiekwinkeltjes.



Occidental Park is een mooi pleintje omringd door bomen. Enkele gevels zijn bedekt met klimop.


Firefighter Memorial - Occidental Park


Smith Tower was lange tijd het hoogste gebouw ten westen van de Mississippi.


Het is plots heel erg druk. De Seattle Sounders speelden net tegen LA Galaxy  (ze verloren met 0-1) en iedereen komt ons tegemoet. Het stadion ligt hier vlakbij.

Maar gelukkig ligt ook in het Klondike Gold Rush National Historical Park in deze buurt. Ideaal moment om van de straat te zijn. Zij beweren dat ze het kleinste nationaal park van de USA zijn. (En vorig jaar waren we in het grootste Wrangell St.Elias) Het is een museum dat helemaal gewijd is aan de Gold Rush van 1897. Van uit Seattle vertrokken de goudzoekers naar de Klondike (Alaska en Canada). En zo is er gelijk een link met onze vakantie van vorig jaar.




Pioneer Square Park is eigenlijk een driehoekig plein en geen park.
Er staat een buste van Chief Seattle.



Verder staat er ook nog een totempaal, gemaakt door de Tlingit van Zuidoost Alaska.


Daarna gaan we via de kade terug richting auto. Ik vind het niet zo gezellig want er loopt een drukke weg vlak langs de kades.


We gaan via de Gumwall naar Pike Place Market.
In november 2015 werd de muur volledig proper gemaakt maar ondertussen hangt er weer overal gum. Wat hier ook hangt is een enorme stank. 't Is dat het als een bezienswaardigheid gezien wordt anders moest dit niet echt voor mij.


Pike Place Market is ab-nor-maal druk. Het is bij momenten echt drummen.
De hallen waarin de markt ligt, zijn honderd jaar oud.


Je kan er een heel uiteenlopende varieteit aan artikelen vinden. Etenswaren, juwelen, kledij, verzorgingsproducten, ... Uiteraard struikel je er over de eettentjes.



Als afsluiting van deze dag gaan we eten in het Hard Rock Café (ligt vlak bij Pike Place). Als eerbetoon aan Jimi Hendrix en Kurt Cobain hangt de neon gitaar buiten onderste boven. Zij waren linkshandige gitaristen maar konden zich in het begin geen linkse gitaar veroorloven. Zij speelden op een omgedraaide rechtse gitaar.


Binnen hangen veel memorabilia van Nirvana, Pearl Jam, Foo Fighters, ...


Nog een klein stukje verder en zijn we terug bij onze auto.
Amai mijn voeten wordt soms gezegd, maar nu is het menens. We zijn doodop.

In ons lijstje van steden in het westen van de USA komt Seattle voor mij op een 2de plaats na SF en voor Sander op een gedeelde 1ste plaats met SF.


Afgelegde km: 11
Het weer: 22-24 °C, zon en wolken
Hotel: Travelodge Seattle by the Space Needle - Seattle


Geen opmerkingen: